Εκπαιδευτικά προγράμματα

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2022-2023



ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2021-22



Γιορτή Μαθητικής Δημιουργίας







Επιμορφωτική Συνάντηση με ειδικούς παιδαγωγούς και ψυχολόγο από το ΚΕΔΑΣΥ Ρεθύμνου

 Στο πλαίσιο δράσης για τη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα σε μαθητές/ τριες και καθηγητές /τριες την Παρασκευή 4/03/2022 πραγματοποιήθηκε δίωρη (την 5η και 6η διδακτική ώρα) επιμορφωτική συνάντηση των καθηγητών του σχολείου μας, που υλοποιούν τη δράση,  με τριμελή επιτροπή από το ΚΕΔΑΣΥ Ρεθύμνου. Σκοπός της επιμόρφωσης ήταν να συζητηθούν οι γενικές αρχές που αφορούν στη διαχείριση της τάξης και συμβάλλουν θετικά όχι μόνο στην προαγωγή της μαθησιακής διαδικασίας, αλλά και στη βελτίωση της σχέσης ανάμεσα στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς. 

Η συνάντηση υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική, καθώς δεν τονίστηκαν μόνο οι  βασικές αρχές που πρέπει να διέπουν τον σχεδιασμό του μαθήματος και τη λειτουργία της τάξης κατά τη διάρκεια της διδακτικής ώρας (π.χ. συνέπεια, καλή οργάνωση του μαθήματος, καλός συγχρονισμός των δραστηριοτήτων μέσα στην τάξη, ομαδοσυνεργατική, κλπ.), αλλά έγινε ανταλλαγή «καλών πρακτικών» με αναφορές σε βιωματικές προσεγγίσεις και παραδείγματα από την καθημερινότητα της ζωής μέσα στη σχολική αίθουσα.   











Εκπαιδευτική επίσκεψη στα Χανιά
30-3-2022

Την 30-3-2022 ημέρα Τετάρτη ,το 5ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στην πόλη των  Χανίων. 

Ειδικότερα επισκεφθήκαμε τον  ευρισκόμενο στην πόλη των Χανίων σινεμά με την επωνυμία Minoan World και παρακολουθήσαμε δύο ταινίες συνολικής διάρκειας 56 λεπτών. 

Η πρώτη προβολή είχε τον τίτλο "Η εξερεύνηση του Διαστήματος¨ και είχε ως θέμα τα πρώτα βήματα του ανθρώπου στο διάστημα καθώς και την κατάκτηση της Σελήνης, ενώ η δεύτερη ταινία είχε τίτλο ¨Ο Μινωικός πολιτισμός¨ με πρωταγωνιστές τον Δία ,τον Δαίδαλο και φυσικά τον Θησέα. 

Η εκδρομή μας έλαβε τέλος με μια σύντομη περιήγηση στην όμορφη πόλη των Χανίων.  





    


Πραγματοποίηση δράσεων ευαισθητοποίησης στα πλαίσια του Ευρωπαϊκής Μέρας Γλωσσών (26/9/2022) 

Οι εκπαιδευτικοί Γαλλικών και Γερμανικών του σχολείου μας, κυρίες Χελιουδάκη Ελένη και Χρονάκη Χριστίνα, διοργάνωσαν δράσεις ευαισθητοποίησης για την πολυγλωσσία στην Ευρώπη. Για 2 περίπου εβδομάδες, τον Οκτώβριο του 2021, είχαν στηθεί σταθμοί μάθησης με γλωσσικές δραστηριότητες, τις οποίες οι μαθητές/τριες, σε ομάδες εργασίας, «επισκέπτονταν» εκ περιτροπής και συμπλήρωναν τα σχετικά φύλλα εργασίας. Mε τον τρόπο αυτό συνειδητοποίησαν τον γλωσσικό πλούτο της ηπείρου μας, την προέλευση των γλωσσών, τις γλωσσικές συγγένειες και τα γλωσσικά "δάνεια", αλλά και πειραματίστηκαν στη νοηματική γλώσσα. 





















ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2020-21

Συμμετοχή μαθητών/τριών του 5ου Γυμνασίου Ρεθύμνου (Αρσάνιο) σε έκθεση φωτογραφίας εφήβων


    Οι μαθητές και οι μαθήτριες του τμήματος του Γ1 του σχολείου μας, στο πλαίσιο προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων με θέμα τη φωτογραφία και υπεύθυνη εκπαιδευτικό την κα. Καπνιά Χρύσα, έλαβαν μέρος μαζί με άλλους έφηβους από όλη την Ελλάδα στον εφηβικό διαγωνισμό φωτογραφίας του Φεστιβάλ Φωτογραφίας Athens Photo World που πραγματοποιείται για 2η χρονιά. Οι φωτογραφίες των μαθητών/τριών μας διακρίθηκαν και συμμετέχουν στην  έκθεση με τον επίκαιρο τίτλο «Μετακίνηση 6»  που κοσμεί την Κεντρική Πλατεία του Δήμου Χαλανδρίου και θα φιλοξενείται εκεί έως και τις  31 Αυγούστου.  Τα παιδιά τελικά, παρότι το θέμα που τους δόθηκε «Μετακίνηση 6» εμπεριέχει την έννοια της στέρησης της ελευθερίας τους και των μετακινήσεών τους, αποτύπωσαν με τις φωτογραφίες τους ένα ηχηρό μήνυμα ελπίδας, αισιοδοξίας και ελευθερίας, καθώς και το μήνυμα πως θα έχει αίσιο τέλος αυτή η δραματική κατάσταση που ζήσαμε.

    Στην έκθεση συμμετέχουν οι μαθητές/τριες:  Βαρότσης Ιωάννης, Δευτεραίος Παρασκευάς, Διαλεκτού Ελένη, Καούρ Χαρπρίτ, Κιαγιά Βαρβάρα, Κλάδου Πηνελόπη, Λεμπιδάκης Γεώργιος, Μπονατάκη Κλεάνθη, Παναρετάκης Παναγιώτης-Παντελεήμων, Πανούση Μαργαρίτα, Ραψομανίκης  Εμμανουήλ και Σινγκ Παβανζίτ-Καούρ.

























ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2019-20



Πιλοτικό πρόγραμμα "Παιδαγωγική Φρενέ"


Παπατριανταφύλλου Ειρήνη:  "Τι νέα", "Μικρά βιβλία"



Δημιουργία κόμικ στην Ιλιάδα






Ελεύθερο κείμενο






Μουμουλίδου Χριστίνα:   Μικρό βιβλίο  ''ΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙΣ...''


''Οι μαθητές αναγνωρίζουν τα νοήματα του ποιήματος του Καβάφη σε σχέση με τα προσωπικά τους βιώματα… 

Στο Μικρό βιβλίο παρουσιάζονται οι φωνές και οι απόψεις των παιδιών ανάλογα με τις σκέψεις, τις συναισθηματικές ανάγκες και την ταυτότητά τους…''






Το 5ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου-«Αρσάνιο Γυμνάσιο» στη Ρουμανία

Στη Ρουμανία βρέθηκε, από τις 10 έως και τις 15 Φεβρουαρίου 2020, ομάδα μαθητών/τριών του 5ου Γυμνασίου Ρεθύμνου-«Αρσάνιο Γυμνάσιο» στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus + KA229 με τίτλο: «Be humanbe ecogrow in a sustainable environment».

Στο πρόγραμμα και τις δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν συμμετείχαν επίσης το σχολείο Liceul Teoretic "Tudor Arghezi" της Κραϊόβα (Ρουμανία), το σχολείο  Agrupamento de Escolas de Alfândega da Fé από την Πορτογαλία και το σχολείο Comprehensive Institute Marsicovetere, που βρίσκεται στη Βασιλικάτα της Νότιας Ιταλίας, το οποίο είναι ο συντονιστής του εν λόγω προγράμματος.




Η ανάγκη ευαισθητοποίησης των νέων - σε μια εποχή υπερεκμετάλλευσης των φυσικών πόρων – ώστε να υποστηρίξουν την προσωπική τους ανάπτυξη σε σχέση με την περιβαλλοντική και την πολιτιστική κληρονομιά, διατηρώντας ισορροπημένη την οικονομική ανάπτυξη και το οικολογικό σύστημα, τέθηκε στο επίκεντρο του προγράμματος που έχει περιβαλλοντικό θέμα και χαρακτήρα.
Ειδικότερα, κατά την παραμονή τους στη Ρουμανία οι μαθητές/τριες ασχολήθηκαν με τους 17 παγκόσμιους στόχους των Ηνωμένων Εθνών για την Αειφόρο Ανάπτυξη. Κάθε χώρα παρουσίασε τέσσερις περίπου από αυτούς, με τους οποίους οι μαθητές/τριες είχαν ασχοληθεί πριν την μετακίνησή τους. Το σχολείο μας είχε επιλέξει να ασχοληθεί και να παρουσιάσει τους παρακάτω στόχους: α) δράση για το κλίμα, β) ζωή στο νερό, γ) οικονομική και καθαρή ενέργεια και δ) βιώσιμες πόλεις και κοινότητες.
Με τη βοήθεια της τεχνολογίας (Η/Υ) κατά την πρώτη ημέρα τα σχολεία παρουσίασαν τον τόπο τους, ενώ τις επόμενες δούλεψαν και παρουσίασαν τις εργασίες τους, καταθέτοντας προτάσεις που θεώρησαν σημαντικές για την επιτυχία των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, οι μαθητές εκφράστηκαν δημιουργικά, ζωγραφίζοντας την αφίσα που εμπνεύστηκαν από το θέμα τους (τον στόχο που είχαν αναλάβει) και την τελευταία ημέρα απόλαυσαν την αποχαιρετιστήρια εκδήλωση με αντιπροσωπευτικά τραγούδια και χορούς από την κάθε χώρα και την απονομή των βεβαιώσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα.



Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν τα παιδιά «Η πρώτη μέρα, ημέρα ταξιδιού, μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε την πρωτεύουσα της Ρουμανίας, το Βουκουρέστι, που ήταν ντυμένο στα άσπρα, λόγω προηγούμενης χιονόπτωσης. Στο αεροδρόμιο μας υποδέχθηκαν μαθητές/τριες, μέλη του μαθητικού συμβουλίου και δύο καθηγητές του σχολείου Liceul Teoretic "Tudor Arghezi" της Κραϊόβας. Αυτή η κίνηση μας συγκίνησε και συνέβαλε στη δημιουργία ισχυρών φιλικών δεσμών μεταξύ όλων. Στη συνέχεια μας ξενάγησαν στα αξιοθέατα του «Μικρού Παρισιού» ή του «Παρισιού της Ανατολής», προσωνύμιο του Βουκουρεστίου λόγω της αρχιτεκτονικής και του πολιτιστικού του ρόλου στα Βαλκάνια. Έτσι είχαμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε και να θαυμάσουμε την Αψίδα του Θριάμβου (1935), το «Παλάτι του Λαού» (1984) κ. ά..
Τις επόμενες ημέρες τις περάσαμε στην Κραϊὀβα, που ήταν και ο κύριος προορισμός μας. Τα πρωινά πηγαίναμε στο σχολείο όπου χωρισμένοι σε διακρατικές ομάδες και με βάση την ομαδοσυνεργατική μέθοδο, εργαζόμασταν πάνω στους 17 στόχους των Ηνωμένων Εθνών για την Αειφόρο Ανάπτυξη.
Τα απογεύματα, μετά το μεσημεριανό φαγητό που μας πρόσφεραν δωρεάν στο σχολείο, είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα την Κραϊόβα. Μαθητές και καθηγητές του σχολείου μάς συνόδευαν και μας ξεναγούσαν στα αξιοθέατα της πόλης και σε επιλεγμένους προορισμούς βάσει του προγράμματος».
«Αυτό που μου άρεσε περισσότερο ήταν όταν μας χώρισαν σε ομαδούλες, ένα παιδί από κάθε χώρα» αναφέρει μεταξύ άλλων η μαθήτρια Βάμβουκα Αναστασία.



Ο μαθητής Αλεξάκης Κωστής θυμάται: «Στην επίσκεψή μας στη Ρουμανία επισκέφτηκα πολλά μέρη, γνώρισα νέους ανθρώπους και έμαθα να συνεργάζομαι και να συνυπάρχω μαζί τους χρησιμοποιώντας ως μοναδική γλώσσα επικοινωνίας τα αγγλικά. Το σχολείο Liceul Teoretic "Tudor Arghezi" της Κραϊόβας έγινε το αγαπημένο μου μέρος, εφόσον οι δραστηριότητες του προγράμματος βοήθησαν στην ανάπτυξη των φιλικών σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ μας. Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό, επισκεφτήκαμε υπέροχα κτίρια, όπως το Δημαρχείο της πόλης, το Μουσείο Τέχνης που ήταν γεμάτο με πίνακες και έργα τέχνης μεγάλης αξίας, το Μουσείο Φυσικών Επιστημών και το Πλανητάριο, όπου παρακολουθήσαμε προβολή για την δημιουργία των πλανητών. Επιπλέον, περιηγηθήκαμε στο Πάρκο Νικολάε Ρομανέσκου με την κρεμαστή γέφυρα, τις λιμνούλες και τον ζωολογικό κήπο και στον Βοτανικό Κήπο. Φυσικά δεν αφήσαμε παραπονεμένα και τα εμπορικά κέντρα της πόλης».



Τελειώνοντας, θα μας μείνουν αξέχαστα, επισημαίνουν μεταξύ άλλων οι μαθητές και οι μαθήτριες που έλαβαν μέρος α) η υποδοχή στο σχολείο και η φιλοξενία τους, β) η συνεργασία και η συμμετοχή των καθηγητών/τριών του σχολείου (εκτός από τις δύο υπεύθυνες του προγράμματος) προκειμένου να επιτύχουν το μέγιστο δυνατό των στόχων και δράσεων που είχαν προγραμματίσει, αλλά και να μας ευχαριστήσουν όλους, γ) η ακούραστη παρουσία των παιδιών του σχολικού μαθητικού συμβουλίου σε όλες τις ξεναγήσεις και μετακινήσεις προκειμένου να μας διευκολύνουν, να μας μεταφράσουν, δ) οι ασκήσεις ρυθμού και μουσικής (body percussion) που πραγματοποιήθηκαν στο κλειστό γυμναστήριο του σχολείου και μας γέμισαν ενέργεια και ζωντάνια και ε) η συνάντηση που επεδίωξε μαζί μας η επιθεωρήτρια/σχολική σύμβουλος της πόλης, η οποία μάλιστα μας μίλησε σε άπταιστα ελληνικά! Συμφωνούμε λοιπόν όλοι και όλες με την άποψη του μαθητή Ψαρουδάκη Στέλιου: «Αυτή η εκδρομή θα μου μείνει αξέχαστη, καθώς έχω μόνο θετικές αναμνήσεις».


 
Στην ανταλλαγή συμμετείχαν οι μαθητές/τριες της Γ΄ τάξης, μέλη της περιβαλλοντικής ομάδας του σχολείου: Αλεξάκης Κωστής, Βάμβουκα Αναστασία, Βλαχαντώνη Ιωάννα, Γαληνού Στυλιανή, Κόκκινου Αγγελική, Κουτσουφλιανιώτη Άννα-Αγνή, Τζαμτζίου Άλντο, Ψαρουδάκης Στυλιανός και συνόδευσαν οι καθηγήτριες Παπατριανταφύλλου Ειρήνη και Χρονάκη Χριστίνα.








Πρόγραμμα Πολιτιστικών Θεμάτων
"Βιβλιομετανάστες: Το βιβλίο μας ταξιδεύει μακριά από τα σπίτια μας, αλλά μας βρίσκει σπίτια παντού"


Ένα υπέροχο δώρο 29 τίτλων εφηβικής λογοτεχνίας έφτασε πρόσφατα στο Γυμνάσιό μας, για να εμπλουτίσει τη δανειστική βιβλιοθήκη μας.  Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Library4all για τη συνδρομή του στο Πρόγραμμα Πολιτιστικών Θεμάτων  «Βιβλιομετανάστες: Το βιβλίο μας ταξιδεύει μακριά από τα σπίτια μας, αλλά μας βρίσκει σπίτια παντού», το οποίο εκπόνησε το Τμήμα Γ1 του Σχολείου μας με υπεύθυνη καθηγήτρια την Μακρυγιάννη Ανδρονίκη. 





Φωτογραφίες από το πρόγραμμα







Δράση: Εκπαιδευτική επίσκεψη στη Βικελαία βιβλιοθήκη (Ηράκλειο)

16-1-2020

















Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

"Οικολόγος, μα πάνω απ' όλα άνθρωπος. Μεγαλώνοντας σε ένα περιβάλλον αειφορίας"



Eκπαιδευτική επίσκεψη  στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Ανωγείων

31-10-2019
















Δράση: Παζάρι μεταχειρισμένων αντικειμένων










ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2018-19


Διδακτική επίσκεψη για την παρακολούθηση μαθήματος Αγιογραφίας (Τετάρτη 15 Μαΐου 2019, Τμήμα Β3)


















Διδακτική επίσκεψη στη Βικελαία Βιβλιοθήκη στο Ηράκλειο


Αυτοσχέδια ποιήματα των μαθητών της Β΄ Τάξης την ημέρα της ποίησης 21 Μαρτίου 2019 στη Βικελαία Βιβλιοθήκη.












Let’s do it Greece

Στο πλαίσιο της εθελοντικής δράσης στην Ελλάδα Lets do it Greece”, την Τρίτη 2 Απριλίου 2019, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Α1 με τις καθηγήτριες Σαμωνάκη Μαρία και Λαλιώτη Ευαγγελία, απλώθηκαν στην παραλία βόρεια του σχολείου και σε συνεργασία με το 4ο ΓΕΛ Ρεθύμνου την καθάρισαν από τα σκουπίδια.  






Σεμινάριο  Διευθυντών και Υποδιευθυντών για την περιγραφική αξιολόγηση των μαθητών/τριών  από τους Συντονιστές του ΠΕΚΕΣ Κρήτης
Τετάρτη 27/3/2019










Διδακτική επίσκεψη στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο


Την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019, οι μαθητές/τριες του Γ2 επισκεφτήκαν τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης στο  Ρέθυμνο. Κατά τη διάρκεια της διδακτικής επίσκεψης η κ. Παπαδάκη Πόπη τους ενημέρωσε για τη λειτουργία της Βιβλιοθήκης, η κ. Πετράκη Νίκη τους εξήγησε πώς συντηρούνται και διατηρούνται τα βιβλία και η κ. Κωβαίου Ελένη  τους ξενάγησε στον μουσειακό/εκθεσιακό χώρο,  όπου τους παρουσίασε το παλαιότερο βιβλίο της Βιβλιοθήκης και τα παλαιότερα τυπογραφικά στοιχεία. Κατά την περιήγηση στο χώρο του Πανεπιστημίου οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν και το Κλειστό Γυμναστήριο, όπου δεν έχασαν την ευκαιρία και έβαλαν μερικά καλάθια!













Ερατοσθένης 2019





Η εαρινή ισημερία τη Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019 σηματοδοτεί την αρχή της άνοιξης. Την ημέρα αυτή ο Ήλιος βρίσκεται κάθετα πάνω από τον ισημερινό της Γης και η διάρκεια της ημέρας είναι περίπου ίση με της νύχτας.
Η δράση με τίτλο: «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης» δίνει την ευκαιρία σε μαθητές από σχολεία όλης της Ελλάδας να υπολογίσουν την περιφέρεια της Γης επαναλαμβάνοντας το διάσημο πείραμα του αρχαίου Έλληνα μαθηματικού, αστρονόμου και φιλοσόφου Ερατοσθένη. Βασικός στόχος της δράσης είναι η ανάδειξη του πειράματος, ως αναπόσπαστου συστατικού της εκπαιδευτικής διαδικασίας, μέσα από την συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών σε βιωματικές και συνεργατικές ανακαλυπτικές δραστηριότητες.
Η δράση διοργανώνεται και φέτος από τα Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Σερρών, Πιερίας, Λακωνίας, Κω και Θεσπρωτίας και Αργολίδας, με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και της Πανελλήνιας Ένωσης Υπευθύνων ΕΚΦΕ (ΠΑΝΕΚΦΕ) και μπορούν να συμμετέχουν σε αυτήν ομάδες μαθητών, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους.
Η δραστηριότητα της υλοποίησης του ιστορικού πειράματος του Ερατοσθένη είναι ιδιαίτερα απλή. Με την απλότητα όμως αυτή, είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό ότι κατορθώνει να:
● οδηγεί στη διαπιστωμένη γνώση και αποδοχή της αξίας των Θετικών Επιστημών για την κατανόηση του σύμπαντος κόσμου.
● προσελκύει αβίαστα το ενδιαφέρον των μαθητών και μαγνητίζει τη σκέψη αρκετών, ώστε να προωθεί και να καλλιεργεί τη θετική στάση τους απέναντι στις Θετικές Επιστήμες.

Ημερομηνία εκτέλεσης του πειράματος: 20/03/2019 - 12:30
Αριθμός μαθητών που πήραν μέρος: 30 (τμήματα Β1 & Α1)
Γωνία που υπολογίσατε: 35,647021 μοίρες
Ακτίνα της Γης που υπολογίσατε: 6327,6543
Διαφορά ακτίνας: 0,68% !!


Υπεύθυνοι καθηγητές
Στρατηγάκη Ποτούλα ΠΕ04.01
Περράκη Αντωνία ΠΕ04.02 ΕΑΕ
Παπαδάκης Πέτρος ΠΕ04.01



" Μαθήματα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας για ενήλικες " 








ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2017-18



ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ



      Ομιλία για τα αφροδίσια νοσήματα 27-3-2018






Ενημέρωση από το ΕΚΑΒ (Πρώτες Βοήθειες) 28-3-2018









Διδακτική επίσκεψη και ενημέρωση - βιωματικές δράσεις στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου Ηρακλείου (26/03/2018). 









Εκπαιδευτική εκδρομή σε Ναύπλιο - Αθήνα (18-3-18 / 20-3-18)

Στις Μυκήνες



Στο Ναύπλιο 




Στην Επίδαυρο









Στο ναό του Αγίου Σπυρίδωνα 






Στη Βουλή των Ελλήνων 







Οργάνωση προγραμμάτων εκμάθησης ελληνικής γλώσσας για ενήλικες μετανάστες


Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου – Περιφέρειας Κρήτης (Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ.-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ), ανταποκρινόμενο στα αιτήματα πολιτών και φορέων, συμμετέχει στη διοργάνωση προγραμμάτων εκμάθησης ελληνικής γλώσσας για ενήλικες  μετανάστες που κατοικούν και εργάζονται στο Νομό Ρεθύμνου.
Για την υλοποίηση των προγραμμάτων συνεργάζονται, η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης, ο Δήμος Ρεθύμνου (Τμήμα Παιδείας & Τοπικές Κοινότητες Παγκαλοχωρίου και Χαμαλευρίου), η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, το 5ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου (Αρσάνιο Γυμνάσιο) & ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Γυμνασίου Ρεθύμνου










Εκπαιδευτική δράση

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗ






Η μέτρηση της ακτίνας της Γης






Τόπος: 5ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου(Σφακάκι)

Ημερομηνία: 20 Μαρτίου 2018 

Ώρα:12:30

Απόσταση σχολείου από τον ισημερινό: 3936,8km

Γωνία: 34ο

Ακτίνα που υπολογίσαμε: 6518km

Σφάλμα: 2,31%







 Οι εκπαιδευτικοί

Ρεθεμιωτάκη Ειρήνη ΠΕ04.05

Παπαδάκης Πέτρος ΠΕ04.01





Υπεύθυνοι καθηγητές:

Μακρυγιάννη Ανδρονίκη
Κατσούλα βασιλική


ΔΙΑΤΡΟΦΗ - ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ



Υπεύθυνοι καθηγητές:

Σηφογιαννάκη Αγάπη
Καφτάνη Αικατερίνη


ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2016-17



ΘΕΑΤΡΙΚΗ  ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ







ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ              4/5  ΕΩΣ  6/5/2017









































ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

"Ο ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ"

Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Παπατριανταφύλλου Ειρήνη



Οι σχολικοί κηπουροί





Τα βότανά μας




ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΝΕΦΕΤ 2017

Συμμετοχή στο 10ο 
Πανελλήνιο   Συνέδριο   Διδακτικής   Φυσικών   Επιστημών   και
Νέων  Τεχνολογιών  στην  Εκπαίδευση 
7-4-2017






























ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

"Εβδομάδα Εθελοντισμού   Let's do it Greece"
 Aquila Rithymna Beach 
3-4-2017







































ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Ανοιχτή ημέρα γνωριμίας 3-4-2017












































































































Εμφανιζόμενη ανάρτηση